Wat kost een cruisevakantie nu echt?

Kosten cruise vakantie

Hoeveel kost een cruise vakantie? Bij vele reisaanbieders zijn er extra kosten bovenop de vermelde cruiseprijs. Alle kosten zitten dus vaak niet in de opgegeven reissom verwerkt. Bijkomende extra kosten bij een cruisereis zijn vaak in de vorm van een verplichte fooi aan boord, een optioneel drankenpakket en een noodzakelijk vliegticket. Voor cruises in bijvoorbeeld Azië of de Caribbean moet je ook nog een verplichte hotelovernachting boeken in de stad van de vertrekhaven. Zo ben je zeker dat je de boot niet mist! De uiteindelijke prijs welke je betaald voor een cruise kan wel eens het dubbele zijn van de in eerste instantie opgegeven reissom. Lees hier meer over alle mogelijke bijkomende kosten...

Goedkope all inclusive cruise vakanties

Wat zijn alle bijkomende kosten van een cruise?

Een cruisevakantie is een vakantie boordevol luxe en comfort. Dit is één van de redenen, waarom een cruise vaak als een duurdere vakantie wordt gezien. Men wil dan ook niet voor verrassingen komen te staan. Veel van de faciliteiten en diensten waar men gebruik van kan maken, zijn bij de cruise inbegrepen. Toch zijn er meestal extra kosten, die niet bij de prijs zijn inbegrepen. Hoe weet je nu, wat je aan extra kosten kunt verwachten? Wij hebben de kosten in een overzicht gezet.

Vliegtickets en hotelovernachting voor jouw cruisevakantie

Niet bij alle cruises zijn de vluchten, naar het beginpunt van de cruise en van het eindpunt terug naar Nederland inbegrepen. Soms is er ook een overnachting voor het begin van de cruise noodzakelijk. Deze kosten voor een vliegticket en hotelovernachting zijn vaak niet in de originele reissom vermeld en kunnen de cruise vakantie dus aanzienlijk duurder maken. Op de website van de cruise aanbieders wordt aangegeven, of deze kosten wel of niet bij de cruise prijs zijn inbegrepen.

Optioneel drankenpakket tijdens een cruise

De gewone drankjes als Koffie, thee, water, ijsthee en soms een andere limonade zonder prik zijn over het algemeen bij de kosten van een cruise inbegrepen. Alle andere (alcoholische) dranken moeten afzonderlijk afgerekend worden. In de meeste gevallen heb je de mogelijkheid om vooraf een drankenpakket bij te boeken. Er zijn diverse mogelijkheden: van gratis drank tijdens de diners, tot onbeperkt drinken over de gehele dag. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een wijnpakket of een cocktailpakket. Met een drankpakket wordt jouw cruise dus een soort all inclusive cruise vakantie. Echter komen deze kosten bovenop de aangegeven cruise-reissom.

Verplichte fooien (forfait) tijdens een cruise

Het loon van de medewerkers op het cruiseschip bestaat grotendeels uit de fooien van de passagiers. Deze fooien worden vaak vooraf al in rekening gebracht. Je betaald de fooi bij sommige rederijen in de cruiseprijs. In andere gevallen worden ze apart berekend bij het plaatsen van de boeking (en zijn dus niet vermeld in de reissom). Verplichte fooien kunnen oplopen tot 30 Euro per dag. Er zijn ook cruises, waarbij de fooien aan boord met een creditcard betaald kunnen worden.

Een cruise vakantie voor 1 persoon (single toeslag)

Hou er rekening mee dat vermelde cruiseprijzen zijn gebaseerd op een hut voor 2 personen (de vermelde prijs is echter per persoon). Wil je alleen reizen? Dat is uiteraard geen probleem. Echter moet je een toeslag betalen voor de hut. Deze is vaak bijna net zoveel als de prijs voor twee personen. Het is dus een stuk voordeliger wanneer je een vriend of vriendin meeneemt of een speciale single cruise boekt!

Overige kosten tijdens een cruisevakantie

Wanneer men gebruik maakt van alle diensten die geboden worden, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Bij sommige zaken staat men er misschien niet eens bij stil dat hier extra kosten aan hangen. Denk bij de extra kosten aan boord aan:

Excursies tijdens een cruisevakantie

Wanneer er in de verschillende havensteden wordt aangemeerd, is er de gelegenheid om op excursie te gaan. Deze excursies kunnen door de rederij worden georganiseerd, je kunt ook zelf lokaal een excursie boeken. In beide gevallen zijn de kosten niet in de cruise inbegrepen.

Internet en telefoon

Internetten en bellen aan boord gaat via een satellietverbinding en is kostbaar. Als alternatief voor internet aan boord, kan men gratis in havensteden bij bijvoorbeeld Fastfood ketens gebruik maken van de WiFi.

Specialiteiten restaurants

Er zijn meestal diverse specialiteitenrestaurants aan boord. Het dineren in de specialiteitenrestaurants is niet bij de prijs inbegrepen en dient men apart te betalen (a la carte). Het dineren in het buffetrestaurant zit wel bij de cruiseprijs inbegrepen.

Zorgeloos genieten van je cruisevakantie

Wanneer men een cruise vakantie boekt, dan wil men zorgeloos genieten en ontspannen, maar men wil ook niet opgesloten zitten op het cruiseschip, omdat eventueel de kosten te hoog zijn. Tijdens de cruisevakantie is een goede balans te vinden, tussen de faciliteiten en diensten welke bij de cruise inbegrepen zijn en de aanvullende faciliteiten en diensten. Hierdoor kan je optimaal genieten van een heerlijke last minute cruisevakantie, zonder dat de kosten uit de hand lopen.